Read this blog using your preferred language. Lisez ce blog en utilisant votre langue préférée. Lesen Sie dieses blog mit Ihrer bevorzugten Sprache. Lea este blog usando su lengua preferida. Прочитайте это blog использующ ваш предпочитаемый язык. Legga questo blog usando la vostra lingua preferita. Lees dit blog gebruikend uw aangewezen taal.

Jumaat, Mac 02, 2007

Menanam kucai

Aku masih gagal menanam kucai secara hidroponik. Kalau guna tanah, ada sikit2 menjadi, tapi tak gemuk2. So, aku cari kat internet camner nak tanam kucai. Nama kucai dalam omputih adalah "Chives". Baka yang kita dok makan ni namanya "Chinese Chives". Ini satu artikel pasal Kucai yang aku telah alihbahasakan.

Kucai
Kucai adalah dari gugusan tanaman bawang sesuai utk ditanam utk tujuan hiasan (ianya berbunga) dan sebagai sayuran. Tanaman ini mengambil sedikit ruang dan boleh di makan keseluruhanya (dari pucuk sampai bawangnya). Jika bunganya tak dicantas, ia sesuai utk dijadi hiasan di tepi pinggan dengan bunganya yang berwarna ungu.

Variasi kucai yang popular adalah Kucai Cina yang mempunyai haruman seakan bawang putih pada daunnya. Bunganya pula berwarna putih.

Tempat untuk menanam Kucai
Kucai boleh hidup di atas banyak jenis tanah. Terbaiknya adalah di atas tanah yang agak dalam dan dipenuhi dengan kompos dan bahan organik. Kucai tak perlu banyak di baja semasa pembesarannya, sekiranya tanah tadi mempunyai bahan kompos dan organik yang baik.

Ia boleh hidup di bawah panas matahari ataupun di teduhan. Jika kemarau sedikit2 pun boleh hidup sebab bawangnya masih ada.

Menyemai Kucai
Sama seperti bawang, ada akar berbawang (bulbs) dan daun. Bawang tsbt boleh bercambah dengan cepat dalam jangka masa beberapa tahun dan ini cara yang terbaik utk menyemai kucai. Korek akar-akar berbawang tersebut dan asing-asingkan dan tanam semula dengan bawang tersebut di paras tanah. Ia akan cepat besar sebab dah tak ada trafik jam nak membesar.

Menanam dari biji kucai pun senang. Sulam biji kucaio di dalam rumah dalam bekas berisi kompos yang sentiasa lembab. Anak kucai akan muncul pada hari ke tujuh hingga ke sepuluh. Alih ke pasu di luar rumah dengan jarak 8 inci (10cm) antara pokok apabila kucai berusia dua minggu ke atas.

Menjaga Kucai
Senang jer. Kalau tanah nya dah memang disediakan elok seperti yg tsbt di atas, relax dan tengok dia hidup jer la. Susah kena penyakit dan hanya perlu di airi bila betul2 dah kering. Cuma kalau anda menanam sebelah pohon bawang, unggas perosak bawang boleh menggangu kucai jugak.

Kucai adalah tanaman hayat panjang (perennial). Boleh terus hidup hingga beberapa tahun sekiranya kondisinya di jagai, iaitu tanah yang subur.

Menuai Kucai
Potong kucai guna gunting bila diperlukan. Potong yang bahagian luar dan tinggal daunnya 2 inci dari paras perdu. Ia akan tumbuh kembali dengan baik. Kucai yang di tanam dari biji seharusnya di tuai selepas setahun, atau pun setelah ianya berbunga. Ini adalah utk membiarkan ia mempunyai akar yang kukuh.

Kucai berbunga di hujung musim bunga (di negara2 4 musim) dan sekali lagi di bulan Julai. Kalau menanam kucai utk di makan, bunganya perlu dibuang utk mengalakkan pertumbuhan daun sahaja.

-itu saja. artikel asal di SINI

Tiada ulasan: