Read this blog using your preferred language. Lisez ce blog en utilisant votre langue préférée. Lesen Sie dieses blog mit Ihrer bevorzugten Sprache. Lea este blog usando su lengua preferida. Прочитайте это blog использующ ваш предпочитаемый язык. Legga questo blog usando la vostra lingua preferita. Lees dit blog gebruikend uw aangewezen taal.

Sabtu, Mei 24, 2014

Lalat Askar Hitam III

Projek ini saya mula dah hampir sebulan lepas. Terjumpa bbrapa barang yang ngam... saya terus buat kotak BSF ni...



Baldi cat 8liter, tayar luar basikal kanak-kanak, zip ties, T-joint (PVC pipe). Tayar tu saya potong buang bahagian rim nya sebab di situ ada wayar. Ianya fit ngam-ngam dibibir baldi otomatik jadi alur disekeliling baldi dan pada satu tempat dilubangkan bahagian bawah, buat funnel sikit dari tin coke dan masuk botol untuk collection.

Saya isi nasi basi, lauk pauk basi, kulit telur, kulit keledek, kentang, mangga. Sesekali termasuk kepala ikan. 
Setelah dua minggu, banyak ulat lalat daun keluar. Tapi selang sehari dah hilang.
Hampir 3 minggu baru dapat ulat BSF matang keluar. So far 3 hari dah tengok ada dalam 50 ekor. Sedikit saya bagi makan ikan Tilapia dan Puyu. Memang menyambar! Banyak saya buang balik ke tanah supaya ada pembiakan induk. Ini gambar ulat BSF matang.


Selasa, Mei 06, 2014

Lalat Askar Hitam II

Saya akan cuba hasilkan Lalat Askar Hitam untuk tujuan makanan tilapia, dan ternakan ayam satu masa nanti, insyallah. Berikut cadangan saya untuk kotak Lalat Askar Hitam. (BSF Harvester).

Kemungkinan saya akan guna kepingan plastik besar yang di lipat-lipat mengikut outline berikut:- Ukurannya saya tak final lagi. Untuk dapatkan kotak sebesar 1 kaki lebar, 1.5 kaki panjang dan 1 kaki tinggi, kepingan untuk pattern berikut memerlukan saiz 10 kaki persegi (3 x 3.5) , boleh termasuk penutup sekali..


Itu cuma untuk bahagian badan saja. Tutup dan aksesori lain belum final.

Saya guna Sketchup untuk buat rekabentuk 3d ini.


Target hasil akhirnya sebegini:-


Ahad, Mei 04, 2014

Lalat Askar Hitam (BSF)

Pereputan bahan organik dgn cara ini, sebenarnya sudah berlaku sejak azali lagi. Sunatullah. Di jadikan Allah, makhluk kecil yang manusia namakan "Lalat Askar Hitam" ataupun "Black Soldier Fly" adalah untuk maksud "tukang kompos" sahaja. Lalat dewasa dilahirkan tanpa mulut kerana tugasnya hanya untuk mengawan dan menghasilkan telur. Lepas tu mati (jangka hayat dalam seminggu).

Gambarajah 1

Dari gambarajah di atas, lalat askar hitam memulakan hayatnya pada takuk "Emerges". Dalam masa tiga hari lalat jantan dan betina akan mengawan, diikuti tiga hari untuk bertelur. Selepas tiga hari lagi telur akan menetas dan keluarlah larvae, atau ulat. Jika makanan mencukupi, ulat akan makan dan terus membesar dalam masa 18 hari. Bila sudah matang, ulat akan mencari tempat kering untuk menyorok dan mengeras badannya. Peringkat ini dipanggil peringkat pupae dan 14 hari lepas itu akan menetaslah seekor lalat askar hitam yang baru.


Large scale : Di Indonesia, bahan buangan dari kelapa sawit telah berjaya di kitar semula menjadi makanan ikan. Laporannya di sini.

Rabu, April 27, 2011

Pagar

Pagar untuk pertanian teramat penting. Antara sebab tanaman mesti ada pagar...
1. Kambing suka pucuk2 pokok tanaman renek..
2. Kerbau suka gesel badan kat tiang pagar. Ini pembawa masalah besar. Pakai chainlink fence pun boleh senget dan terus roboh kalau tak dibaikki selalu.
3. Babi suka sondol cari akar dan umbi baru...
4. Monyet pun suka, semua dia belasah.
5. Klu bela ikan, siaplah serangan memerang;
6. Klu bela ayam, musang, ular dan biawak boleh jadi tetamu.
7. Kalau tanam gaharu, kena pasang guard..musuh utama "musang kepala hitam"...

Okay, saya cadang nak buat mini nurseri. Mungkin kawasan yang perlu di pagari dipersekitaran 40 x 50 kaki... saya cadang nak guna "pagar letrik"...

Pagar letrik yang dimaksudkan adalah pagar letrik untuk pertanian. Letrik yang dialirkan sekadar bertujuan untuk mengejutkan, bukan untuk membunuh. Masih ramai orang beranggapan, pagar letrik sebagaimana letrik AC yang kita guna seharian dirumah. Sebenarnya hanya kuasa sekuat bateri kereta (12V) atau bateri motor (6V) diperlukan untuk pagar letrik hingga  berpuluh ekar luasnya.

Antara peralatan yang diperlukan:-
1. Energizer atau Charger pagar letrik
2. Bateri
3. Solar Panel + charge controller
4. Gulungan dawai pagar letrik (3 baris minima)
5. Penebat (insulators)
6. Tiang tebat letrik - kayu/buluh/plastik

Anggaran dalam RM 500-1000...


Isnin, April 25, 2011

Perigi III

Katakan untuk sesuatu mini nurseri anak tanaman memerlukan 160 gelen air untuk sesekali siraman. Sehari 2 kali siram. Maka perlu 320 gelen (lebihkurang 2 tangki).

Peralatan yang diperlukan untuk pengairan....

Opsyen 1...

1 tangki 160 gelen
Pam DC (50 watt) boleh isi 160 gelen dalam masa 30 minit beroperasi
bateri kereta 12V 10ah
panel solar 10W + charger controller
paip2 yg berkaitan
lain2 spt wayar, tiang, paku, skrew dsbnya.
anggaran RM600-800

Pengairan Mini Nurseri

Persoalannya....
Cukupkah panel solar 10 watt untuk menjadikan sistem ini beroperasi secara konsisten? ...saya cuba congak...
Sekiranya dlm sehari dapat cahaya penuh 6 jam, maknanya sudah dapat 10x6 = 60watt tenaga. Bateri kereta boleh muat dalam 90watt. Pam DC 50 watt. Boleh pam 4 liter seminit. Untuk penuhkan tangki 190gelen perlu 40 minit dan lebihkurang 45watt kena sedut dari bateri. Jadi ada ruang (60-45watt=15watt) utk kegunaan lain. Ini kes matahari 6 jam. Kalau lebih lagi bagus.
Kalau hujan ok jugak.. kena buat sistem tadahan hujan (dari bumbung nurseri) masuk ke dalam tangki....

Spesifikasi Pam DC - 12V 50Watt , 7.5A (start) 5A (continous). Ianya adalah jenis "bilge pump" iaitu kegunaan mengeluarkan air dari dlm bot. Selalunya perlu kelajuan yg agak tinggi, mudah alih dan jimat. Model yang sesuai bagi saya ialah cukup asas saja utk pam air sekadar beberapa tangki sehari. Harganya boleh dapat kurang RM300 dipasaran. Kadarnya 240 gelen sejam dan ketinggian 24 kaki boleh dicapai. Saya congak, utk isi tong 160 liter hanya mengambil masa kurang 10 minit, kalau guna 240gph. Maknanya sekadar

Perigi II

Perigi bergarispusat 2 inci dah siap. Dimusim hujan ni, sedalam 3 kaki dah ada air. Aku dapat korek sampai 7 kaki..jumpa tanah keras..3 shift aku buat perigi ni, setiap satu shift dalam 4-5 jam. Sekarang aku dah buatkan pam kompo, guna footvalve kat bahagian bawah. Airnya campur tanah kalau terkocak dasar. Air pun nampak gaya air payau, sebab area ni area bekas lombong. Boleh guna utk tanaman ajer lah.
Tengah plan nak guna pam DC untuk tolak air dari lebihkurang 6 kaki bawah paras tanah.... bersambung...
Pirigi paip 2 inci dengan pam kompo

Selasa, April 19, 2011

Perigi

Tanaman memerlukan kombinasi beberapa perkara asas untuk hidup subur. Air, cahaya, udara, dan media. Kegagalan penanam menyediakan perkara-perkara tersebut dalam tanaman akan menggagalkan usaha.

Walaupun cuaca kita selalu mendapat sumber air hujan, namun di tanah-tanah dataran di dapati selalunya sumber air untuk tanaman banyak bergantung kepada sungai, parit, taliair, kolam dan takungan-takungan buatan manusia spt tong. Di kebun2 sayur kita selalu dapati penanam menyiapkan tong tong sebagai bekas simpanan air yang biasanya di tadah dari air hujan.

Sebelum adanya bekalan air bersih (sistem paip), kebanyakan dikampung kampung guna perigi. Tetapi bila ada paip, perigi2 tersebut telah di tinggalkan dan terkambus. Sepatutnya perigi2 itu dipeliharai dan diguna untuk sumber pengairan untuk tanaman di hari-hari kering.

Beberapa hari lepas saya cuba korek perigi di tengah-tengah kota. Guna paip PVC 2 inci, saya dah berjaya masukkan paip tersebut se dalam 6.5 kaki. Terdapat lapisan pasir halus diparas ini dan sudah terlalu sukar utk menembusi lagi. Saya berhenti mengorek dan beberapa hari lagi akan memantau paras air bawah tanah, samada sudah memadai atau tidak.

Pengorek perigi guna aksesori PVC 2 inci.


Sabtu, April 16, 2011

Pokok Kurma

Anak kurma berusia 2 tahun. 6 jam matahari sehari.
Dua tahun lepas, secara tak sengaja, saya tertanam beberapa anak pokok kurma. Biasa di bulan puasa, saya beli kurma yang jenis murah, dan biji bijinya tercampak ke dalam baldi lama yang saya buat sebagai tempat kompos. Lapisan tanah dan lebihan makanan diselang selikan dan di sirami air lalu di tutup. Selang beberapa bulan saya perasan ada pucuk pokok tumbuh di dalamnya. Saya pun korek nak buang, rupa-rupanya ada 7 biji kurma bercambah. Saya pun aleh ke bekas yang lebih sesuai.